آموزش گیتاربلوز گیتاررایگانگام های گیتار

گام بلوز در گیتار (مقاله همراه با ویدئو)

اجرای گام بلوز

گام بلوز در گیتار ، گام بلوز چطور ساخته میشه

گام بلوز در گیتار
گام بلوز در گیتار

به مقاله گام بلوز در گیتار ، از مجموعه آموزش گیتار بلوز خوش اومدین. توی این بخش یه نگاهی به تئوری چگونگی ساخت گام بلوز میندازیم، اگه چیز زیادی از تئوری نمی دونین عیبی نداره، مجبور نیستین که حتما این درس رو برای ادامه مجموعه بلوز بلد باشین، اما در باره تئوری موزیک بلوز کنجکاو هستین، اونوقت این یه درس ارزشمند برای شما میشه.

همونطور که قبلا توی این درس گام بلوز در گیتار صحبت کردیم، بلوز یه ترکیب بین تُنالینه های ماژور و مینور هستش. کاری که می خواین انجام بدین اینه که یه گام بلوز بسازین، با گام ماژور شروع میکنین چون اونجاست که همه آکوردها و گام ها ازش میان.

با گام ماژور شروع میکنیم، از اون گام ماژور به گام مینور میریم، این گام مینور رو به یه گام پنتاتونیک مینور تبدیل میکنیم، یه نُت بهش اضافه میکنیم تا اون رو به گام بلوز تبدل کنیم.

بیاین با گام ماژور که همه آکوردهامون ازش اومدن شروع کنیم. الان خیلی توی تئوری عمیق نمیشیم، اما بدونین که نقطه شروع برای ساخت گام بلوز می تونه گام ماژور هم تراز با اون باشه. از اونجا که می خوایم گام بلوز می بسازیم، با گام می ماژور شروع میکنیم.

اولین قدم توی ساخت گام بلوز تغییر گام ماژور به گام مینور هستش، و برای انجام اینکار، نیازه سه تا نُت رو تغییر بدین. می تونید اون نـُت ها رو به اندازه یه فرِت یا نیم پرده پایین بیارین تا گام مینور هم تراز رو بهمن بده. همونطور که توی دیاگرام میبینین ،نـُت های پایینی، سوم، ششم و نُت های هفتم هستن

توی ویدئو در پایان درس گام بلوز در گیتار، هفت نُت اول گام ماژور رو اجرا میکنم، با تنظیم نُت های سومی،ششمی و هفتمی به روشی که من انجامش دادم، از گام می ماژور به گام می مینور رفتیم. نیاز نیست شکل رو حفظ کنید، اما خوبه که بدونین تغییر این سه تا نُت شکل گام ماژور رو به گام مینور تغییر میده.

قدم بعدی در گام بلوز در گیتار، ساخت گام بلوز تغییر گام مینور به گام پنتاتونیک مینور هستش، این کار راحته چون همه کاری که لازمه انجام بدین اینه که نُت های دوم و ششم از گام می مینور رو بگیرین. توی ویدیو همینطور که با دیاگرام دنبال میکین می تونید اجراش رو ببینید.

برای اُکتاو دوم از این گام مینور، می تونید دوباره نُت های دوم و ششم رو بگیرید. اگرچه، ما اغلب نُت های باقیماندده توی اُکتاو دوم رو میگیریم و میاریمشون عقب، این کا ر شکل راحت تری بهمون میده تا گام پنتاتونیک مینور رو باهاش اجرا کنیم.

آخرین گام در ساختن گام بلوز اینه که یه نُت به شکل گام پنتاتونیک مینور اضافه کنیم، یعنی نُت 5 بِمُل. شما نُت 5 رو  با انگشت دوم روی فرِت 13 از تار A اضافه میکنیم. توی دومین اُکتاو، نُت 5 بِمُل رو با انگشت چهارمتون به فرِت 15 از تار G اضافه می­کنید.

با گام ماژور می شروع کردیم و نُت های سوم، ششم و هفتم رو برای نیم پرده پایین آوردیم تا به گام مینور تبدیلش کنیم. بعدش دو نُت رو از گام مینور گرفتیم، نُت های دوم و ششم، تا اون رو به گام پنتاتونیک می مینور تبدیل کنیم. در نهایت، نُت 5 بِمُل به گام پنتاتونیک مینور اضافه کردیم تا به گام بلوز برسیم.

این درس گام بلوز در گیتار، تئوری توی خودش داشت، و در عین حال که نمی خواستم شکه بشین، می خواستم یه مقدار پی زمینه داشته باشین تا بلوز رو بهتر درک کنید. راه های دیگه های هم برای نگاه به ساختار گام بلوز وجود داره، اما اینکه همه چی رو به برگردونیم و به گام ماژور ربط بدیم یه راه عالی برای کل تصویر هستش.

گام بلوز در گیتار، شکل گام گیتار بلوز

توی این بخش از درس گام بلوز در گیتار، می خوایم با یاد گرفتن شکل گام بلوز تمرکزمون رو از گیتار بلوز ریتم به گیتار بلوز لید ببریم. به شکل نگاه میکنیم و یاد میگیریم که نُت های پایه روی صفحه انگشت گذاری کجا هستن.

نکته قشنگ توی گام بلوز در گیتار، اینه که وقتی یادش بگیرین، راحت می تونید سُلُ های خوش صدای خودتون رو بسازین. توی این درس به این می پردازیم که چطور شروع بع انتخاب نُت های گام بلوز کنیم، اما برا این درس فقط شکل رو یاد بگیرین و لذت ببرید.

توی گام بلوز در گیتار، چندین شکل گام بلو مختلف وجود داره، اما برای این درس می خوایم فقط روی یکیشون تمرکز کنیم. بهتره یه شکل گام بلوز رو خوب بشناسیم تا اینکه گام ها رو بشناسیم ولی نتونیم خوب ازشون استفاده کنیم. اگه شکل گام پنتاتونیک مینور رو الان بلد باشین یه قدم جلو هستین چون فقط یه نُت بهش اضافه می کنیم، نُـت 5. این نُـت مسئول اضافه کردن صدای بلوزی به گام بلوز هستش.

همونطور که توی گام بلوز در گیتار اشاره کردم، اگه گام پنتاتونیک مینور رو بدونین، شکل گام گیتار بلوز راحت میشه چون فقط یه نُت در هر اُکتاو اضافه میکنیم. در ابتدای گام، با پایین ترین نُت از تار E پایین شروع کنید و اون نُت رو اجرا کنید. اون دو تا نُت اول رو یاد بگیرید و به خاطر بسپرید که کجا هستن.

گام بلوز در گیتار، گام می پنتاتونیک
گام بلوز در گیتار، گام می پنتاتونیک
گام بلوز در گیتار، گام می
گام بلوز در گیتار، گام می

حرکت به تار A ، اونجا سه تا نُت برای اجرا کردن داریم. با گام پنتاتونیک مینور، به طور معمول میشه دو نت، اما اینجا جاییه که نُت 5 بِمُل اضافه میکنیم. تار A باز اجرا کنید، اولین فرِت با انگشت اول، و بعدش فرِت دوم با انگشت دوم. اون سه تا نُت رو یاد بگیرین، و بعدش اون رو به بقیه گام اضافه کنید.

بعدی تار D هستش و نُت های اینجا نسبتا ساده هستن. تار D باز رو اجرا کنید و بعدش با انگشت دوم به فرِت دوم ببرید. با این نُت ها راحت بشین، به خاطر بسپریدشون و به بقیه گام اضافشون کنید. الان این اولین اُکتاو رو برای گام بلوز تکمیل میکنه.

حالا میریم بخ دومین اُکتاو و به نُت 5 بِمُل دیگه اضافه میکنیم. روی تار G، سِل باز رو اجرا کنید، فرِت دوم با انگشت دوم، و بعدش نُت 5 بِمُل میشه فرِت سوم با انگشت سوم. مثل همیشه، اون سه تا نُت رو یاد بگیرید و بعدش به بقیه گام اضافشون کنید.

دو تار آخری، D و E بالا، واقعا راحتن چون الگوی اجرای جفتشون یکسانه. تار B باز رو اجرا کنید و بعدش فرِت سوم با انگشت سوم، لا الگوی مشابه روی تار E بالا دنبال میشه. می باز رو اجرا کنید بعدش با انگشت سوم به فرِت سوم. اون دو تار رو قشنگ یاد بگیرین، بخاطر بسپارید که نُت ها کجا هستن و اونا رو به بقیه شکل اضافه کنید.

توی گام بلوز در گیتار، اون شد کل شکل گام بلوز می باز روی 6 تار. وقتی برای این شکل گام به دیاگرام نگاه میکنید، دایره های سیاه تو پُر می بینین. اونا نُت های پایه گام هستن. نت های پایه شما تار E پایین باز، فرِت دوم از تار D و تار E بالا باز هستش. همونطور که دارید این شکل گام رو تمرین میکنید و به خاطر میسپارید حواستون به نُت های پایه باشه. یه راه ساده برای اینکه بهتون کمک کنیم تا بفهمین کجا هستن اینه که وقتی بهشون رسیدیم توقف کنیم، مثل چیزی که توی ویدیو نشونتون میدم.

می تونید همون گام بلوز می باز رو یک اُکتاو بالاتر اجرا کنین، تنها تفاوتش اینه که بجای نت های تار E باز، انگشت اشارتون اون نـُت های روی فرِت 12 رو اجرا میکنه.

گام بلوز در گیتار، گام می
گام بلوز در گیتار، گام می

شکل گامتون رو از نُت E پایین بیارید بالا به نُت می روی فرِت 12، که نقطه شروع جدیدتون هستش. فرِت 12 رو با انگشت اول و فرِت 15 رو با انگشت کوچیکه اجرا کنید. روی تار A، فرِت 12 رو با انگشت اول اجرا کنید، فرِت 13 با انگشت دوم، و فرِت 14 با انگشت سوم.

با تار D، فرِت دوازده رو با انگشت اول و فرِت 14 رو با انگشت سوم اجرا کنید. روی تار G، فرِت 12 رو با انگشت اول، فرِت 14 رو با انگشت سوم، و فرِت 15 رو با انگشت چهارم اجرا کنید.

بعدش تارهای E بالا و B رو اجرا خواهید کرد، که دوباره همون الگو هستن. روی تار B، فرِت 12 رو با انگشت اول، فرِت 15 رو با انگشت چهارم و بعدش همون فرِت رو روی تار E بالا اجرا کنید.

الان که توی گام بلوز در گیتار یه بار ازش گذشتین، می تویند ببینید که یه شکل گام مشابه داره اما با انگشت اشاره رو فرِت 12 نُت های باز اجرا میکنین.  اون نُت های پایه روی فرِت 12 از E پایین، فرِت 14 از D، و فرِت 12 از تار E بالا هستن و می تونید هم که جای  نُت های 5 بِمُل رو به خاطر بسپرید.

وقتی توی گام بلوز در گیتار، با این شکل ها احساس راحتی کردین، می تونین قطعه آموزشی رو بیارید و با این گام رو یه موزیک واقعی کار کنین. بسته به این که چقدر با گام احساس راحتی میکنید، می تونید نسخه 70 یا 100 ضرب در دقیقه رو انتخاب کنید. قطعات آموزشی برای این درس مثل یه مترونومی هستن که تزیین شده باشه، تمرین کردن باهاشون یکم بیشتر حال میده. توی ویدیو، می تونید نمونه چگونگی تمرین و توسعه این گام رو ببینین.

اشتراک ویژه محصولات
اشتراک ویژه گیتار