آموزش گیتارتکنیکرایگانگام های گیتارلید گیتار

گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک

توضیحات حول گام پنتاتونیک

گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک: گام پنتاتونیک ماژور

به مقاله دوم از مجموعه آموزش گیتار لید خوش اومدین، توی درس گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک، گام پنتاتونیک ماژور رو یاد میگیریم که خیلی تطبیق پذیره و توی انواع ژانرهای موسیقی استفاده میشه. توی درس قبلی نحوه خوندن دیاگرام گام رو یاد گرفتیم،توی این درس به تکنیک بیصدا کردن هم پرداخته میشه تا بتونین با هر نُت به یه صدای تمییز برسین.

یادتون میاد که توی شکل گام سِل ماژور، هفت تا نُت بود ک توی اُکتاوهای مختلف تکرار میشد. توی گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک، گام ماژور پنتاتونیک، دو نُت رو از هر اُکتاو بیرون میکشیم. مثلا گام ماژور سِل اجرا میکنیم، اما نُت چهارم و هفتم رو جا میندازیم.

گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک: گام پنتاتونیک سِل ماژور
گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک: گام پنتاتونیک سِل ماژور

پنتا به معنی پنج هستش، یعنی گام پنتاتونیک یه گام پنج نُتِ هستش. این شکل گام موقع اجرا بیشتر حس میشه چون روی هر تار دو تا نُت وجود داره. همینطور که توی گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک، به یه گام جدید می پریم، اون نکاتی که توی درس های قبل بهتون گفتم رو یادتون باشه. روی تار E  پایین، با نُت پایه سِل شروع میکنین، که میشه انگشت دوم روی فرِت سوم، جای بعدی انگشت چهارم روی فرِت پنجم. باید با این احساس راحتی کنین چون شروعش دقیقا مثل همون گام ماژوره که توی درس قبل یاد گرفتیم.

حر کت می کنیم به تار A، انگشت اول رو میزاریم روی فرِت دوم، ضربه به فرِت پنجم رو جا میندازیم، توی گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک یه مقدار اینجا وقت بزارید تا چهار تا نت اول گام رو خوب یاد بگیرین، و یادتون باشه گام رو بالا و پایین اجرا کنید.

تار بعدی میشه تار D، که همون الگوی نُـت های تار A رو داره. انگشت اول روی فرِت دوم، و انگشت چهارم روی فرِت پنجم. یادتون باشه که توی گام به دنبال الگوهای تکرار شونده بگردین بهتون کمک میکنه که شکل گام ها رو بهتر یاد بگیرین.

توی تار G، با گذاشتن اولین انگشت روی فرِت دوم شروع کنید، و الان از انگشت سومتون برای فرِت چهارم استفاده کنید. الان این دو تا نُت رو به بقیه گام اضافه کنید تا با همه نُت ها احساس راحتی کنید. یادتون باشه که لازم نیست توی اولین ویدئوی پایین کامل یادشون بگیرید، می تونید چند هفته وقت بزارید تا باهاش احساس راحتی کنین.

راحته که از اینجا گام رو تموم کنید، چون با الگوی تکراری دیگه تموم میشه. تارهای B و E بالا از الگوی یکسانی پیروی میکنن. انگشت دومتون رو بزارید روی فرِت سوم، انگشت چهارم روی فرِت پنجم از تار B و همین الگو رو برای E بالا تکرار کنید.

توی گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک همین که شروع به تکرار همین شکل گام میکنین، متوجه میشین که خیلی نیاز میشه که از انگشت کوچیکتون استفاده کنید. این شانس وجود داره که انگشت کوچیکتون هنوز به اندازه کافی قوی نباشه، اما مجبورید تا یجایی اون رو قوی کنید، پس الان یه فرصت خوبه که روی این کارکنید.

توی گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک، نکته جالب در مورد گام پنتاتونیک اینه که هر وقت روی اکورد ماژور مطابق اجرا میشه صداش خوبه. اینجا توی ویدیو می تونین بشنوین که وقتی این گام پنتاتونیک سِل ماژور و آکورد سِل ماژور رو با هم اجرا میکنم، صداش عالی میشه.

همینطور که به یه نوازنده گیتار لید قوی تر تبدیل میشین، نیاز دارید که یسری تکنیک بیصدا کردن یاد بگیرین. اینکه بتونین بتونین بدون ایجاد نویز اجرا کنین به این معنیه که شما رو از یه نوازنده معمولی متمایز میکنه. همینطور که یه مثال توی ویدئوی گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک  اجرا میکنم، می تونین صدای تارهای باز رو بشنوین و صدای تمییزی نداره. دو راه وجود داره تا تارهایی که اجرا نمی کنید رو بیصدا کنید، و اونی که امروز بهش میپردازیم استفاده از دست فرِت کننده هستش.

توی درس اول در مورد ژست خوب انگشت و با سر انگشت روی تارها پایین اومدن صحبت کردیم، اما برای نوازنده گیتار لید داستان همیشه اینجوری پیش نمیره. اگه سر انگشتم صاف بیاد روی تار E، اونقوت انگشتم یه کمی به تار A هم میگیره . الان اگه تصادفا تار A رو با دست پیک کننده اِسترام کنم، صدای تار A در نمیاد و بیصدا میشه.

توی گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک، می تونید از این تکنیک بیصدا کردن برای هر انگشت استفاده کنید، و اینکار کمک میکنه که اگه تصادفا به تارها ضرب زدین صداشون در نیاد، یه نگاهی میندازیم به اون یکی تکنیک بیصدا کردن که با استفاده از دست پیک کننده انجام میشه.

توی گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک الان می تونین که همون قطعه آموزشی درس گذشته رو دربیارید و گام پنتاتونیک ماژور رو تمرین کنید، با شکل گام راحت بشین، روی نُت های پایه تاکید کنید، بعدش سعی کنید که لیک ها و سُلُ های خودتون رو ازش بسازین. می تونید شروع کنید که سِل ماژور رو هم به ترکیب اضافه کنین. مثال من رو توی ویدیو نگاه کنید و ببینید صداش چطوری میشه، و بعد از امتحان کردنش لذت ببرید.

گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک: گام پنتاتونیک مینور

 توی این بخش از درس گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک، می خوایم که از از گام پنتاتونیک ماژور سوییچ کنیم و گام پنتاتونیک مینور یاد بگیریم. میشه گفت مجبوب ترین گام گیتار هستش، و مهم نیست که از چه نوع موزیکی استفاده میکنین، به عنوان گیتاریست لید این مهارت ارزشمندی رو بهتون اضافه میکنه.

توی گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک یه قطعه جدیدم براتون آوردم که گام پنتاتونیک مینور رو باهاش تمرین کنید. میزارمش در انتهای مقاله، بعلاوه یه نگاهی به به تکنیک بیصدا کردن دست پیک کننده میندازیم. همینطور که توی این درس پیش میریم اون نکاتی که برای دست فرِت کنده و دست پیک کننده بهتون گفتم رو به خاطر داشته باشین.

همینطور که دارم گام پنتاتونیک مینور رو توی این ویدئو اجرا میکنم، متوجه میشین با گام هایی که تا الان یاد گرفتی کمی تفاوت داره. برای شروع این شکل گام، دقت کنین که مفهوم انگشت برگزیده یه فرِت شیفت میکنه، پس نُت انگشت اولتون میاد روی فرِت سوم، نُت انگشت سوم میاد روی فرِت پنجم، و انگشت چهارم میاد روی فرِت ششم.

توی گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک، روی تار E پایین، با نُت پایه سِل شروع کنین، اینکار رو با گذاشتن انگشت اول رو فرِت سوم، و بعدش گذاشتن انگشت چهرام روی فرِت ششم انجام بدین. کمی زمان بزارید تا با لودن روی فرِت های مختلف احساس راحتی کنین، و از انگشت اشاره به انگشت کوچیکه حرکت کنید.

گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک: گام پنتاتونیک سِل مینور
گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک: گام پنتاتونیک سِل مینور

الان برید روی تار A، انگشت اولتون رو بزارید روی فرِت سومريال بعدش، انگشت سوم فرِت پنجم. بعدش، گام پنتاتونیک واقعا باحال میشه چون دو تا تار بعدی دقیقا همیت الگو رو دارن. تار D میشه انگشت اول روی فرِت سوم و انگشت سوم روی فرِت پنجم و دوباره روی تار G تکرار میشه. یاد گرفتن این گام کمی راحت تره چون تارهای A ،  D و G همشون یه الگو دارن.

برای تموم کردن این گام، می خوایم از همون الگویی که برای تار E پایین بکار بردیم، برای تارهای B و E استفاده کنیم. انگشت اولتون رو بزارید روی فرِت سوم، بعدش انگشت چهارم روی فرِت ششم. برای تار E بالا تکرار کنین بعدش دیگه گام پنتاتونیم مینور رو استاد میشین.

مثل دو تا گام اولی که یاد گرفتین، یه مقدار زمان بزارید تا شکل گام و جای نُت های پایه رو به خاط بسپارید. برای اینکه صدای گام تمییز بمونه فراموش نکنید که تکنیک بیصدا کردن با دست فرِت کننده رو تمرین کنین.

توی گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک، الان یه تکنیک بیصدا کردن دیگه بهتون یاد میدم که از دست پیک کننده استفاده میکنه. پیک رو بین شصت و انگشت اشارتون نگه دارید، سه تا انگشت دیگم رو میزارم روی بالاترین تار تا مطمئن بشم که تصادفی به صدا در نیان. همینطور که از گام بالا میرم، وقتی لازم شد که تارهای بالاتر رو اجرا کنم انگشتام رو از سر راه برمیدارم.

وقتی که تار E پایین رو اجرا کردم، نیاز دارم ساکت نگهش دارم، پس از کف دستم استفاده میکنم تا تار پایین تر رو بیصدا کنم. هر چی بیشتر از گام بالا برم، بیشتر از کف دستم برای بیصدا کردن اون تارهای پایینی استفاده میکنم.

توی گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک، استفاده کزدن از دست پیک کننده و دست فرِت کننده برای بیصدا کردن تضمین میکنه که تارهایی که نباید به صدا در نمیان. به عنوان نوازنده گیتار لید، تمییز نگه داشتن صدا و حذف کردن نویز کیفیت موزیک شما رو ارتقاع میده.

توی گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک، الان آماده این که گام پنتاتونیک مینور رو با قطعه که براتون آماده کردک امتحان کنید، این قطعه توی کلید سِل هستش، پس برای تمرین گام جدید عالیه. به اندازه کافی تمرین کنید تا شکل گام و موقعیت نُت پایه رو به خاطر بسپارید، بعدش می تونین با سُلُ های خودتون آزمایش کنین. توی این ویدیو، یه مثال براتون دارم که ممکنه چطور باشه.

الان سه تا گام رو یاد گرفتین: گام ماژور، گام پنتاتونیک ماژور و گام پنتاتونیک مینور. هنوز کلی گام دیگه برای یاد گرفتن وجود داره، اما این سه تا شالوده چیزی که برای اجرای لید باید بدونین هستن

گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک: شکل های دیگه از پنتاتونیک ماژور

توی این بخش از مقاله گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک، شکل های بیشتری از گام پنتاتونیک ماژور بهتون یاد میدم. این بهتون اجازه میده که خودتون رو تو بخش های دیگه از صفحه انگشت گذاری ابراز کنین. دونستن این شکل ها به این معنیه که شما یه محدوده تُن ها دارید و می تونید که صداهای مختلفی رو  موقع اجرای لی به وجود بیارید.

توی گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک، یه چند شکل گام دیگه اینجا یاد میگیریم، اما باید تصدیق کنم که بجای همینطوری دونستن این شکل ها، مهم تره که یکی دو تا از این شکل های گام پنتاتونیک رو بدونین و بدونین که چطوری باید ازشون استفاده کنید. این درس یجورایی درس جایزه توی مجموعه آموزش گیتار لید هستش، پس راحت باشین، هر بار یکی از این شکل ها رو بگیرید و با گدر زمان توی اون استاد بشین، بعدش برگردین و یکی جدیدش رو یاد بگیرید.

توی گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک، بیاین بپریم سر این شکل گام ها ، با پایه تار چهارم گام پنتاتونیک سِل ماژور شروع میکنیم. پایین ترین نُت پایه فرِت پنجم روی تار D هستش، که نقطه لنگر شماست. اون نُـت رو اجرا کنین، و بعدش فرِت هفتم رو با انگشت کوچیکتن اجرا کنید. روی تار G، با انگشت اشاره به فرِت چهارم ضربه بزنین، با انگشت کوچیکه به فرِت هفتم ضربه بزنین. انگشت اشاره شما فرِت پنجم رو میگیره و انگشت کوچیکه فرِت هشتم ر.ی تار B رو میگیره. برای تار E بالا، میشه انگشت اشاره به فرت پنجم و انگشت سوم به فرِت هفتم.

اشتراک ویژه محصولات
گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک: گام پنتاتونیک سِل ماژور پایه تار 4
گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک: گام پنتاتونیک سِل ماژور پایه تار 4

توی گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک، اگه خواستین که نُت های پایین تر رو به این شکل گام اضافه کنین، روی تار A، با انگشت دوم فرِت پنجم رو اجرا کنید، فرِت هفتم با انگشت کوچیکه، و بعدش همون کار رو برای E پایین انجام بدین، چون همون الگوی دو نـُتِ هستش. فقط به خاطر داشته باشین که نُت های پایه شما فرِت پنجم از تار D و فرِت هشتم از تار B هستش.

شکل بعدی، گام پنتاتونیک ماژور، با پایه تار پنجم که با گذاشتن انگشت چهارم شروه میشه، با پایین ترین نُت پایه روی فرِت دهم از از تار A شروع میشه. از نت پایه، هر دوی تارهای D و G روی فرِت هفتم با انگشت اول و فرِت نهم با انگشت سوم نُت دارن، تار B روی فرِت هشتم و دهم با انگشت های دو م و چهارم نُت داره. تار E بالا گام رو با نُت های روی فرِت های هفتم و دهم با اجرای انگشت های اول و چهارم تموم میکنه.

اشتراک ویژه گیتار
گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک: گام پنتاتونیک سِل ماژور پایه تار5
گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک: گام پنتاتونیک سِل ماژور پایه تار 5

توی گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک، اگه می خواین که اینجا نُت های پایین تر رو اجرا کنید، یه نُت دیگه هم روی تار A قرار داره که با انگشت اول روی فرِت هفتم اجرا میشه. و دو تا نُت روی تار E، با انگشت های اول و چهارم روی فرِت های هفتم و دهم اجرا میشه.

گام بعدی در واقع روی همون نُت پایه اجرامیشه، فرِت دهم از تار A ، اما بجای انگشت کوچیکه با انگشت میانی شروع میشه. اون پایین ترین نُت پایه شماست، و از اونجا فرِت 12 رو با انگشت کوچیکتون اجرا کنید. روی تارهای D و G، فرِت های نهم و دوازدهم رو دارید که باید با انگشت های اول و چهارم اجراش نین. تارهای B و E بالا هم یه الگو رو به اشتراک دارن، پس شما با انگشت های دوم و چهارم، فرِت های دهم و 12 رو اجرا میکنید.

گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک: گام پنتاتونیک سِل ماژور پایه تار 5
گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک: گام پنتاتونیک سِل ماژور پایه تار 5

فقط دو تا نُت پایین تر از نُت پایه وجود داره، که فرِت های دهم و دوازدهم هستن که با انگشت های دوم و چهارم اجرا میشن. شما احتمالا با این همه شکل گام مختلف کمی شکه شده باشین. پس یادتون باشه که این یجورایی یه درس جایزه هستش، این شکل های گام رو خرد خرد یاد بگیرین، هر وقت تونستید یادشون بگیرید، آروم و خوب یادشون یاد بگیرید.

آخرین شکل، توی گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک، گام پنتاتونیک ماژور رو الان می دونین، اما اینجا یجور دیگه بهش نگاه میکنیم. اگه این گام رو روی فرِت 12یعنی نُت پایه می شروع کنید، میشه گام پنتاتونیک می مینور، اما اگه بجاش از نُت پایه سِل با گذاشتن انگشت کوچیکه روی فرِت 15 استفاده کنید. میشه شکل گام پنتاتونیک ماژور. این گام رو مثل گام پنتاتونیم مینور اجرا کنید، اما در عوض با شروع از نُت پایه سِل، این سِل ماژور پنتاتونیک پایه تار ششم رو خواهید داشت،

گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک: گام پنتاتونیک سِل ماژور پایه تار 6

گام پنتاتونیک گیتار آکوستیک و الکتریک: گام پنتاتونیک سِل ماژور پایه تار 6

قبول دارم، کلی اطلاعات جدید بود و هضم همش یه مقدار سخته، اما یادتون باشه که هر بار نیازه که فقط روی یه گام تمرکز کنین. برای یاد گرفتن گام وقت بزارید، به خاطر بسپرید که همه نُت های پایه کجا هستن، و با استفاده از قطعه های آموزشی تمرین کنید. وقتی که آماده بودینمی تونید برید به قدم های بعدی گیتار لید.