آکوردآکورد بارآکورد بازآموزش گیتارتئوری موسیقیرایگانگیتار ریتملید گیتار

مروری بر سیستم کِیجد در گیتار (CAGED)

سیستم کِیجد

مروری بر سیستم کِیجد

(CAGED SYSTEM)

توی این درس، می خوایم که سیستم کِیجد رو یاد بگیریم. این سیستم  یه مفهوم خیلی مهمه که به طور برابر به هر دوی گیتار لید و گیتار ریتم اعمال میشه. مهم نیست که دارید تو چه سبکی اجرا میکنید، اینم مهم نیست که از چه نوع گیتاری استفاده میکنید، این روش جهت یابی برای همه نوازنده های گیتار اهمیت داره.

سیستم کِیجد
سیستم کِیجد

آکوردهای باز

اولین گام توی درک سیستم کِیجد، یاد گرفتن شکل پنج آکورد پایه هستش، این آکوردها دو ماژور، سِل ماژور، می ماژور و رِ ماژور هستن.

سیستم کِیجد، آکوردهای باز (دو، لا، سِل)
سیستم کِیجد، آکوردهای باز (دو، لا، سِل)
سیستم کِیجد، سیستم کِیجد، آکوردهای باز (می، رِ)
سیستم کِیجد، سیستم کِیجد، آکوردهای باز (می، رِ)

آکوردهای بار

گام بعدی برای یادگیری توالی کِیجد، درک موضوع مترک بودن آکوردهای باز هستش. یه مثال خوب برای این قضیه، دو تا شکل آکورد بار استاندارد هستش که الان هم می دونیدشون. اونا شکل آکورد بار می ماژور پایه تار ششم و شکل آکورد بار لا ماژور پایه تار پنجم هستش.

سیستم کِیجد، آکورد دو ماژور شکل لا و می
سیستم کِیجد، آکورد دو ماژور شکل لا و می

یه موضوع که خیلی از نوازنده ها نمی دونن اینه که شما می تونین همون مفهوم متحرک بودن رو برای آکوردهای دیگه هم به کار بگیرید. به عنوان مثال، می تونید آکورد دو رو بگیرید و با حرکت دادنش به فرِت دوم و درست کردن بار در اونجا، آکورد بار رِ بسازین. همون چیزا رو میشه برای آکورد سِل و آکورد دو هم اجرا کرد.

اشتراک ویژه محصولات

ارتباط دادن شکل آکوردها به صفحه انگشت گذاری

شکل دو: از اونجا که داریم از آکورد دو به عنان اولین آکورد از سیستم کِیجد استفاده میکنیم. شکل دو میشه آکورد دو معمول ما.

سیستم کِیجد، آکورد دو ماژور
سیستم کِیجد، آکورد دو ماژور

شکل لا: الان از شکل لا تو سیستم کِیجد برای اجرای آکورد دو استفاده میکنیم. هر وقتیکه یه شکل بعدی حرکت کنیم، می تونید دنبال نُت پایه آکوردی بگردین، که از همه توی صفحه انگشت گذاری دورتره. اون نُـت، پایین ترین  نُت پایه شما برای تشکیل شکل بعدی میشه.

اشتراک ویژه گیتار
سیستم کِیجد، شکل لا
سیستم کِیجد، شکل لا

اینجا کلید تجسم شکل دو و شکل لا با هم هستش. جای نُت خای پایه رو به خاطر بسپرید تا شناسایی این شکل ها براتون راحت تر بشه.

سیستم کِیجد، شکل دو و لا
سیستم کِیجد، شکل دو و لا

شکل سِل: آکورد بعدی توی توالی سیستم کِیجد شکل آکورد سِل هستش. همون قانون اینجا هم اعمال میشه: دورترین نُت پایه از شکل لا رو بگیرید و ازش به عنوان پایین ترین نُت پایه توی شکل سِل استفاده کنید.

سیستم کِیجد، شکل سِل
سیستم کِیجد، شکل سِل

شکل لا و شکل سِل رو کنار هم بزارید تا بتونین دو شکل رو یدونه مجسم بشید. دوباره میگم، که توجه کنید نُت های پایتون کجا قرار دارن.

سیستم کِیجد، شکل لا و سِل
سیستم کِیجد، شکل لا و سِل

شکل می: شکل آکورد بعدی توی توالی سیستم کِیجد، شکل می هستش. این یکی خیلی استاندارده چون همون شکل آکورد بار می ماژور استاندارد هستش.

سیستم کِیجد، شکل می
سیستم کِیجد، شکل می

هر دو شکل رو با هم تجسم کنین و مطمئن بشین که جای نُت های پایه رو می دونین. سعی کنید بین دو تا شکل حرکت کنین.

سیستم کِیجد، سیستم کِیجد، شکل می و سِل
سیستم کِیجد، سیستم کِیجد، شکل می و سِل

شکل رِ: آخرین شکل توی سیستم کِیجد شکل رِ هستش. دنبال بالاترین نُت پایه توی شکل می بگردین، و از اون به عنوان پایین ترین نُت پایه توی شکل رِ استفاده کنین.

سیستم کِیجد، شکل رِ
سیستم کِیجد، شکل رِ

هر دو شکل رو کنار هم تجسم کنین و جای نُت های پایه رو به خاطر نگه دارید. حرکت بین دو شکل رو تمرین کنین.

سیستم کِیجد، سیستم کِیجد، شکل رِ و می
سیستم کِیجد، سیستم کِیجد، شکل رِ و می

استفاده از سیستم کِیجد

سیستم کِیجد به روش های مختلفی روی اجرا تاثیر میزاره. نکته عالی در موردش اینه که بطور مساوی هم در گیتار ریتم و هم گیتار لید استفاده میشه. می بینید که توی یاد گرفتن آکوردها، گام ها، آرپژیو ها و یه محدوده وسیع از مفاهیم استفاده میشه. من یه قطعه آموزشی براتون آوردم که می تونید بالای صفحه دانلودشون کنید. می تونید از این قطعه برای تمرین جرکت بین شکا های مختلف استفاده کنید. مهمه که سیستم کِیجد رو در بار با یه آکورد تمرین کنید تا توی اون استاد بشین. وقتی که آکورد دو رو یاد گرفتین، برید سر اعمال توالی کِیجد به آکورد ها و کلیدهای دیگه.

‫2 نظرها

  1. سلام و خسته نباشید. خیلی برای من درک مطلب بالا سخته. هیچ منبعی هست که بتونم مفصل تر و راحت تر اون و درک کنم؟ ممنون از لطف شما

    1. سلام بخش کوتاهی از دو دوره گیتار لسنز و گیتار مک الیستر که در سایت موجود است گرفته شده می تاونید این دو دوره را تهیه کنید