آکوردآموزش گیتاربلوز گیتاررایگان

آموزش نواختن گیتار – توالی بلوز 12 میزان (مقاله همراه با ویدئو)

توالی 12 میزان و ریف های 12 میزان مقدماتی و متوسط

آموزش نواختن گیتار- توالی بلوز 12 میزان

آموزش نواختن گیتار
آموزش نواختن گیتار

به مقاله دوم از مجموعه آموزش گیتار بلوز خوش اومدین. توی درس آموزش نواختن گیتار، یه چیز پایه ای برای بلوز رو پوشش میدیم، یعنی توالی بلوز 12 میزان. با فقط استفاده از آکوردهای پاور کار رو ساده نگه میداریم تا بتونین روی یاد گرفتن و نقش کردن توالی توی ذهنتون تمرکز کنید.

توالی آکورد 12 میزان مهمه چون همیشه نقطه شروع زمانیه که نوازنده های دور هم جمع میشن. اگه همه توالی بلوز 12 میزان استاندارد رو بدونن، اونوقت همه نقطه شروع رو می دونن. اونطوری اگه خواستین چیزی رو تغییر بدین، راحت میشه چون همه اون توالی رو بلد هستین.

the-basic-12-bar-blues-riff pdf

توی آموزش نواختن گیتار، وقتی به بلوز میرسیم بیاین در مورد کلیدها صحبت کنیم. اغلب اگه یه قطعه موزیک بلوز رو دیدین که نوشته شده بود، علامت کلید رو روی اون نمی بینین، ممکنه خیلی راحت بگه توی چه کلیدی نوشته شده مثلا کلید می بلوز یا کلید لا بلوز. به این خاطره که بلوز یجورایی ترکیب یه تُنالیتی هستن که یجایی بین ماژورو و مینور قرار داره.

با داشتن این نکته توی ذهنمون، توی کل این مقاله آموزش نواختن گیتار توی کلید می بلوز خواهیم بود. توالی بلوز 12 میزان سه تا آکورد توی خودش داره، آکوردهای 1 4 5. توی کلید می بلوز آکورد 1 میشه می، آکورد 4 میشه لا و آکورد 5 میشه سی.

توی آموزش نواختن گیتار بیاین در مورد ریتم بلوز حرف بزنیم. همه قطعات آموزشی که توی این مجموعه براتون میزارم 4/4 هستن، که یعنی 4 بخش، یا ضرب در میزان دارن. خیلی از آهنگ های بلوز 4/4 هستن، به این خاطره که توی این درس ها با 4/4 پیش میریم. توالی بلوز 12 میزان استاندارد یه مجموعه از توالی آکوردها در 12 میزان موزیک  هستش.

موزیک بلوز معمولا حس شافِل توی خودش داره، و باید این رو یاد بگیرید تا بتونین که حس موزیک بلوز رو درست درک کنید. اگه توی 4/4 هشت نُت داشتین، اونا معمولا مستقیم هستن و همونطور که توی ویدیو نشون دادم، فاصله یکسانی از هم دارن. حس تاب خوردن یا شافِل زمانیه که یه نُت بلند داریم که بعدش یه نُت کوتاه میاد. . توی آموزش نواختن گیتاروقتی اجرای اون رو ببینین درکش براتون راحت تر میشه، به موزیک حس جا انداختن میده.

 توی آموزش نواختن گیتار اگه به حس تاب خوردن یا سویینگ تکنیکی تر نگاه کنیم، می تونین مثل سه تریوله برای هر ضرب بهش نگاه کنید که تریوله میانی از هر ضرب رو بیرون کشیدیم. می تونید اجرای این رو هم توی ویدیو ببینید. اما الان خیلی نگران جنبه تکنیکی اون نباشین. شما احتمالا این رو توی خیلی از آهنگ های بلوز شنیدین، پس سعی کنید که حس سویینگ رو بدست بیارین.بیاین روی توالی بلوز 12 میزان کار کنیم. همونطور که قبل تر اشاره کردم، یه مجموعه توالی از آکوردها توی 12 میزان موزیک هستش. زیر و بم اون رو در بیارید.

آموزش نواختن گیتار، توالی بلوز 12 میزان
آموزش نواختن گیتار، توالی بلوز 12 میزان

با نگاه کردن به گراف بالا توی آموزش نواختن گیتار، می تونید ببینید که برای آکورد 1، چهار میزان دارید، و از اونجا که توی کلید می هستیم، اون چهار میزان آکورد می میشن. دو میزان بعدی آکورد 4 هستن، یعنی آکورد لا. بعدش برای دو میزان می، برمیگردین به آکورد 1، از اونجا برای یه میزان آکورد 5 رو اجرا میکنید که میشه سی، بعدش یه میزان از آکورد 4 که میشه لا، یخ میزان از آکورد 1 که می هستش، و در نهایت یک میزان از آکورد 5 که میشه سی.

الان احتمالا بدون اینکه بشنویدش یا اجراش کنید معنی چندانی براتون نداشته باشه، اما مجبورید این توالی رو به خاطر بسپرید، الان با استفاده از آکوردهای پاور این رو اعمال میکنیم، پس بیاین یه نگاهی بهشون بندازیم. برای آکورد 1، از آکورد پاور می استفاده میکنیم. انگشت اشارتون رو بزاری روی فرِت دوم از تار A، و فقط تارهای پنج و شش رو اِسترام کنید.

آموزش نواختن گیتار، آکورد پاور می
آموزش نواختن گیتار، آکورد پاور می

برای آکورد 4، از آکورد پاور لا استفاده میکنیم. شکلی مشابه با می خواهد داشت، یعنی انگشت اشاره میره روی فرِیت دوم از تار D، و فقط تارهای پنجم و چهارم رو اِسترام میکنه.

برای آکورد 5، از آکورد پاور سی استفاده میکنیم. انگشت اشارتون رو بزارید روی فرِت دوم از تار A، انگشت سوم روی فرِت چهارم از تار D، و فقط تارهای پنجم و ششم رو اِسترام کنین.

آموزش نواختن گیتار، آکورد پاور لا
آموزش نواختن گیتار، آکورد پاور لا

توی آموزش نواختن گیتار برای توالی، با چهار میزان از آکورد 1 شروع میکنیم، پس آکورد پاور می رو توی جای خودش بزارید. از اونجا ، دو میزان از آکورد 4 داریم، پس میریم به آکورد پاور لا و اون رو برای دو میزان اجرا میکنیم. برمیگریدم به آکورد 1 و برای دو میزان اونجاییم، بعدش برای یک میزان از آکورد سی، به آکورد 5 برید، برای یک میزان برگردین پایین به آکورد 1، و بعدش 1 میزان از آکورد 5 تا 12میزان توالی بلوز 12 میزان رو تموم کنید.

آموزش نواختن گیتار، آکورد پاور سی
آموزش نواختن گیتار، آکورد پاور سی

توی این روند حرکت کنید و سعی کنید که به خاطر بسپردیش، توی آموزش نواختن گیتار می تویند مثل اجرای توی اولین ویدیو، نُت های گرد رو اجرا کنین، یا اینکه می تونید با ریتم شافِل نت های چنگ رو اجرا کنید. ممکنه لازم باشه برای رسیدن به تارهای که باید اِسترامشون کنید مجبور بشین که روی دست اِسترام کننده کار کنید. وقتی دارم آکوردهای لا و سی رو اجرا میکنم، معمولا تار می پایین رو با کف دستم اِسترام کنندم بیصدا میکنم تا مطمئن بشم که اگه سهوا بهش ضربه زدم صداش در نمیاد.

اینجا یه نگاهی به ویدیو بندازین و اجرای توالی بلوز 12 میزان من با نُت های چنگ رو ببینین که از ریتم سویینگ و آکوردهای پاور توی کلید می استفاده میکنم. بعد از اینکه دیدینش، تا جایی که لازم دارین این درس رو تکرار کنین تا واقعا با این توالی احساس راحتی کنید.

وقتی باهاش احساس راحتی کردین، قطعه آموزشی در انتهای این مقاله رو بیارید. یه قطعه 70 ضرب در دقیقه داریم و یه قطعه 100 ضرب در دقیقه، می تونید اونی که با مهارت هاتون هماهنگ تر هستش رو انتخاب کنید. برای الان، می تونید با اجرای نُت های گرد اِسترام کردن رو ساده نگه دارید، و زمانی که آماده بودین، می تونید بیاین بالا و نُت های چنگ رو اجرا کنید. توالی بلوز 12 میزان رو دست کم نگیرید، شالوده همه چیزهایه که توی مجموعه آموزش گیتار بلوز پوشش میدیم همین توالیه. پس خیلی مهمه که خوب یادش بگیرین.

آموزش نواختن گیتار- ریف بلوز 12 میزان پایه

تا الان توی مقاله آموزش نواختن گیتار، روی یاد گرفتن توالی بلوز 12 میزان و اعمال آکوردهای پاور و هفت دومینانت به اون توالی تمرکز کرده بودیم. مهمه که بدونین چطور اجرای گیتار ریتم بلوزتون رو تزیین کنید، و یه راهش استفاده از ریف های بلوز هستش. توی این درس یه ریف بلوز پایه یاد میگیریم و توی درس بعدی بازم بیشتر تزیینش میکنم.

اشتراک ویژه محصولات

برای این ریف بلوز، کلی کشش داریم، پس اگه سریع یادش نگرفتین ناراحت نشین، توی آموزش نواختن گیتار  یه مقدار زمان میبره تا با این سطح کشش احساس راحتی کنین. می خوایم با ریف شمای کلی آکوردها توی توالی بلوز 12 میزان رو رسم کنیم. همچنین از تکنیک بیصدا کردن برای ایجاد یه سبک بلوزی تر استفاده میکنیم.

بیاین بریم سر ریف. توی توالی بلوز 12 میزان، چهار میزان اولی آکورد 1 هستن، پس ریف رو روی این آکورد یاد میگیریم. شروع از آکورد پاور می و با دو تا نُت چنگ دوبار اجراش کنین، با استفاده از حس سویینگ. بعدی، انگشت اشاره رو همونجا که هست رها کنید، انگشت سوم رو بزارد روی فرِت چهارم از تار A و با دو تا نُت چنگ دوبار اجراش کنین. اصولا این میشه کل ریف، فقط دوباره تکرارش میکنین.

تا الان فقط دو تا ضرب برده، پس برای بدست آوردن همه میزان، نیازه این ریف رو دوبار اجرا کنیم. از اونجا که چهار میزان از آکورد 1 داریم، نیازه این ریف کوتاه رو هشت بار اجرا کنیم.

توالی بلوز 12 میزان برای دو میزان بعدی به آکورد 4 سوییچ میکنه. برای این ریف، با گذاشتن انگشت اشاره روی فرِت دوم از تار D یه آکورد پاور لا میسازیم و تارهای پنجم و ششم رو با استفاده از دو نُت چنگ دو بار اجرا میکنیم. این میشه ریف پایه روی آکورد لا.

دوباره، مجبوریم که این رو برای یه میزان دو بار اجرا کنیم و از اونجا که توی توالی دو میزان از لا داریم، این ریف رو چهار بار اجرا میکنیم.

مرحله بعد دوباره دو میزان از آکورد 1 داریم، پس دوباره برمیگردین به ریف روی آکورد می. برای دو میزان دیگه اجراش میکنیم، پس دوباره میشه چهار تا ریف.

الان قسمت کشش که میگفتم وارد بازی میشه. توی آموزش نواختن گیتار وقتی که به آکورد 5 میرید، که میشه سی، مجبور میشیم که آکورد پاور سی بسازیم. بخاطر کششی که توش داره، مجبوریم که بجای انگشت های اول و سوم با انگشت های اول و دوم بسازیمش. انگشت اولتون رو بزارید روی فرِت دوم از تار A و انگشت دومتن رو بزارید روی فرِ چهارم از تار D. این رو برای دو تا سویینگ نـُت چنگ اجرا کنید. الان مجبورید که انگشت چهارمتون رو کل مسیر تا فرت ششم کش بیارید و تارهای A و D رو برای دو سویینگ نُت چنگ اجرا کنید. ممکنه یه مقدار زمان ببره تا بتونین این کشش رو پیاده کنین.

الان میزان آکورد 4 رو داریم، پس برگردین به ریف لا و برای یه میزان اجراش کنن. نهایتا، با یه میزان روی آکورد 5 تموم میکنیم، پس دوباره شکل آکورد پاور سی رو بسازید و انگشت کوچیکتون رو بکشید تا اون ریف رو برای یه میزان اجرا کنه.

الان که از این ریف گذر کردیم، یه نگاهی به ویدیو بندازین تا صداش ررو بشنوین. این ریف بلوز 12 میزان هستش که توی یه موزیک واقعی داریم می شنویم.

توی آموزش نواختن گیتار، یه چیزی که می تونین به این ریف اضافه کنین و کمی استایل بهش میده، بیصدا کردن هستش. اگه حرکت معمولی نُت های چنگ رو داشتین، می تونید که با ضرب تقسیمش کنین، روی هر ضرب دو نُت دارید چی می تونین با بیصدا کردن اولی رو کوتاهش کنین. به تارها ضربه بزنین، بعدش بیاین پایین و سریع با کف دستتون بیصداش کنین می تونید به طور طبیعی دومین نُت رو اِسترام کنید. اگه اون الگوی متناوب رو ثابت نگهه دارید، درست مثل چیزی که توی ویدیو میشنوین، یه حس بلوز خوب دریافت میکنین.

برای یه مدت روی تکنیک بیصدا کردن کار کنین و بعدش اون رو به ریف بلوز 12 میزان اعمالش، یه نگاهی به ویدیو بندازین و به صدای اون مثالی که اجرا کردم گوش بدین.

نوی آموزش نواختن گیتار، امیدوارانه الان که این ریف بلوز 12 میزان ساده رو یاد گرفتین، می تونین بشنوین که چطوری به اجرای ریتم بلوز شما زندگی میده. این مبتدی ترین نسخه این ریف ریتم بود که یاد میگیریم، و مهمه که یادش بگیرین چون شالوده ریف یه نسخهدیگه هستش که بعدا یاد میگیریم.

سرعت این ریف رو کم کنید و تا اونجا که نیازش داریدتمرینش کنید تا باهاش احساس راحتی کنید. بعدش می تونید قطعه آموزشی رو در بیارید با هر نسخه که خواستین (70 یا 100 ضرب در دقیقه) همراهی کنید.

اشتراک ویژه گیتار

آموزش نواختن گیتار- ریف بلوز 12 میزان متوسط

توی بخش قبلی از آموزش نواختن گیتار، یه ریف بلوز 12 میزان رو یاد گرفتیم. توی این درس بهتون نشون میدم که چزوری اون ریف بلوز رو تزیین کنید و جالب تر کنید. این درس بهتون نشون میده که کمی خلاقیت چطور اجرای گیتار ریتم بلوز شما رو پیشرفت میده.

intermediate-12-bar-blues-riff

این ریف همون ساختار ریف بلوز 12 میزان پایه رو داره، اما یه چند تا نُت و یسری حرکت بهش اضافه میکنیم تا اون رو جالب تر کنه. از اونجا که هنوز با توالی بلوز 12 میزان کار میکنیم، باید بدونید که چهار میزان اولی آکورد می هستن.

آخرین بار با آکورد پاور می دو نُته شروع کردیم، اما الان از نسخه سه نُته استفاده میکنیم. انگشت اولتون رو بزارید روی فرِت دوم از تار D ، و تارهای ششم، پنجم و چهارم رو دوبار اِسترام کنید. این دو تا اولین نُت های چنگ شما خواهند بود. یادتون باشه از تکنیک بیصدا کردن درس قبل استفاده کنید.

انگشت اولتون رو تو جاش نگه دارید، انگشت سومتون رو بزارید روی فرِت چهارم از تار A و دو تا نُت چنگ دیگه اونجا اجرا کنین. الان اون دو تا انگشت رو اونجا ول کنین، انگشت چهارمتون رو بزارید روی فرِت پنجم از تار A، و دو تا نُت چنگ دیگه اجرا کنید.

الان انگشت چهارمتون رو بردارید، انگشتای دیگتون رو بیخیال بشین و دوتا نُت چنگ دیگه اجرا کنین. اینکار باعث میشه ریف پایه شما روی آکورد می اجرا کنه و اولین میزانتون رو تموم کنه.

توی آموزش نواختن گیتار میزان دو رو هم دقیقا به همون شیوه شروع میکنین تا به ضرب سوم برسین، که نیازه یه آکورد پاور می معمولی رو اجرا کنین. روی اَند از ضرب سه یه ریف تَگ کوچیک داریم، انگشت اولتون رو تو محل فرِت دوم از تار B نگه دارید و با یه ضرب بالا اجرااش کنید. با یه ضرب پایین انگشت دومتون رو حرکت بدین به فرِت سوم از تار E پایین. بعد با انگشت سوم روی فرِت چهارم از تار E پایین هَمِر آن کنید. برای تموم کردن این ریف تَگ، با یه ضرب بالا با انگشت اول به فرِت دوم از تار A برگردین به نُت سی. توی ویدیو می تونین بینین که با یه ضرب بالا ، ضرب پایین، همِر آن، و بعدش ضرب بالا اجرا میکنم.

این ریف پایه با تَگ، دو میزان اول از توالی بلوز 12 میزان رو میگیره. از اونجا که چهار میزان از آکورد 1 داریم، نیازه این ریف دو بار اجرا بشه. دوبار اجرا کردن این ریف چهار میزان اول می توی ریف بلوز 12 میزان رو پُر میکنه. توی ویدیو که اون چهار میزان اول رو اجرا میکنم می تونید ببینید که تا الان چی یاد گرفتیم.

وقتی به میزان پنج میرسیم، به آکورد 4 سوییچ میکنیم که یه آکورد لا هستش. ما قراره از همون ایده استفاده کنیم، اما کمی تفاوت داره. با آکورد لا باز روی فرِت دوم شروع کنین، اما از اولین انگشتتون برای پوشش دادن تارهای D، G و B استفاده کنین. چهار تار داخلی رو اِسترام کنین، هر دو تار E رو برای دو نُت چنگ بیرون بزارید.

از اونجا، شکل بعدی کمی سخت تره. انگشت اولتون بزارید همون جایی که هست و انگشت دومتون رو بزارید روی فرِت سوم از تار B و انگشت سوم روی فرِت چهارم از تار D. چهار تار میانی رو برای دو نـُت چنگ بعدی دو بار اجرا کنین.

سه تا انگشت رو بزارید همون جایی که بودن، انگشت چهارم رو بزارید روی فرِت پنجم تار D، و چهار تار میانی رو برای دو نُت چنگ بعدی اجرا کنید، دوباره بقیه انگشتاتون رو بزارید همونجا که بودن، انگشت چهارم رو بگیرید و دو تا نُت چنگ دیگه اجرا کنید، این حرکت اولین میزان آکورد لا شما رو تموم میکنه.

برای دومین میزان آکورد لا، قراره به همن روش شروع کنین. دو تا چنگ برای لا، بعدش ددوباره انگشت های دوم و سومتون رو برا دو نُت چنگ پایین بیارید. روی ضرب سه نیازه که که برای یه نُتچنگ برگردین به لا. از اونجا، دوباره همن ریف تَگ رو اجرا میکنین تا این دومین میزان لا رو تموم کنید. اینجا برای این ریف بلوز 12 میزان کلی اطلاعات بود، پس کمی زمان بزارید تا اینا رو تحت کنترل در بیارید.

وقتی برای میزان بعدی آماده بودی، دوباره آکورد 1 دارین، دوباره ریف رو روی آ کورد می اجرا کنین. از اونجا که این بجای چهار میزان فقط دو میزان از می هستش، کافیه فقط یه بار ریف رو اجرا کنین.

بعدش آکوردهای 5 میاد، و من این بخش از ریف بلوز 12 میزان رو مثل نسخه پایه که توی درس یاد گرفتیم نگه داشتم. برای یه میزان برید به آکورد پاور سی و ریف معمولی رو اجرا کنید. الان برمیگردیم به آکورد 4، پس دوباره یه شکل آکور لا بسازین و میزان اول آکورد لا از ریف که قبل تر رو اجرا کنید.

 بعدش یه میزان از آکورد 1 داریم، پس فقط اولین میزان ریف آکورد 1 رو دوباره اجرا کنید. فقط تا ضرب سه از ریف روی آکورد سی اجرا کنید، و بعدش دوباره ریف تَگ رو برای تموم کردم “اَند 4 اَند” میزان اجرا کنید و ریف بلوز 12 میزان رو به پایان برسونین.

توی آموزش نواختن گیتار، الان که همه ریف رو یاد گرفتین، می تونید توی ویدیو اجرای ریف رو ببینید. این ریف فقط یه مثال از کاراییه که می تونید با درگیر کردن خلاقیت با ریف ریتم بلوز پایه انجام بدین. وقتی این رو یاد گرفتین، می تونید کمی زمان بزارید تا خودتون آزمایش کنید. ببیند آیا می تونید چند نُت یا ریتم رو تغییر بدین تا نسخه خودتون از ریف رو بسازین؟

از قطعه های آزمایشی هر کدوم که احساس کردین مناسبتونه رو بیارید. روی یاد گرفتن این ریف و زمانبندی کار کنین. تو اون قطعه آرومتر راحت تر می تونین با نُت ها و تغییرات آکورد پیش برید.

متشکر که این درس رو تماشا کردین.